SAVARAR PÅ FRÅGOR -MIN STÖRSTA FOBI!

150 150 emeliewalles

FRÅGA:

Jag har också emetofobi precis som dig, hur går det för dig med det?

SVAR:

Innan jag sätter igång och svara på frågan så tänkte jag bara berätta att emetofobi är en rädsla för att kräkas, kanske inte alla som vet det 🙂

Jag har brottats med denna fobi sedan jag var 12 år, fruktansvärt och fobin har styrt mig otroligt i perioder. Den har hindrat mig från att uppleva saker, samt låst in mig i mitt eget hem för rädslan av att smittas av andra.

Nu är vi inne i den jobbigaste tiden på året och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänker på det. Men jag vill säga att just nu som läget är, så har jag den bästa period för min fobi på flera år, jag tänker inte på det dagligen och jag styrs inte av fobin. Jag skulle fortfarande inte vara i samma rum som en som är/har varit sjuk, men jag går inte med hjärtklappning 24/7.

Dock så vågar jag inte vara allt för kaxig med att jag känner mig lugnare än jag brukar, jag tror inte jag är “botad” från fobin, jag tror som den hobbypsykolog jag är att det har en stor bidragande faktor att mina barn inte varit sjuka denna vintern eller förra.

Men att jag tänker på det flera gånger i veckan och inte flera gånger om dagen i den värsta tiden på året är ett stort steg för mig, men jag är rädd att allt kommer tillbaka så fort nån i min familj blir sjuk. Men jag lovade mig själv 2018 att se positivt på allt och hoppas på att det håller i sig. Jag försöker resonera med mig själv och inte låta fobin ta över, för allt sitter i hjärnan, att kräkas är inte farligt och det är en väldigt “enkel” sjukdom som går över snabbt. Problemet är att min rädsla bottnar inte i att jag är rädd för kräk, den bottnar i rädslan av att förlora kontroll och när man blir sjuk så förlorar du kontrollen över din egna borg dvs din kropp och för mig som i många år bara har haft mig själv att räkna med så är min kropps välfungerande min enda livlina.

För alla er som lider av samma fobi, Stay Strong snart är vintern över och vi är påväg till ljusare tider med mindre sjukdomar. b390afd1-014d-4a3c-aca0-ffce7f318a25.jpg

Emelie Walles AB