DET ÄR SÅ OFATBART

150 150 emeliewalles

Om det skulle finnas tvivel om varför vår kamp och mitt starka val som feminist ligger mig varmt om hjärtat så är detta ett exempel på varför jag varje dag står upp för kvinnor och vår rätt att inte definieras efter ett kön. Kampen är viktig här i Sverige, men också hur vi påverkar kvinnor runt om i världen att vara starka och stå upp för sina rättigheter.

För första gången får kvinnor nu köra bil i Saudiarabien. Kvinnor i Saudiarabien har fört en lång kamp för att få till lagändringen. Flera av dem har gripits genom åren då de har trotsat beslutet. Tänk er, gripits för att köra en bil, varför? Jo, för att du är kvinna!!

Bara tanken att kvinnor inte får köra bil bara för att de är kvinnor är ju så galet fel att man mår illa. Efter en lång kamp på närmare 30 år kom till sist beslutet tidigare i våras. Och nu äntligen så trädde i kraft.

I över 60 år har kvinnor varit förbjudna bakom ratten i Saudiarabien, samtidigt som förbudet hävts har också flera kvinnorättsaktivister i landet fängslats, många av dem förkämpar för kvinnors rätt att köra bil. Vilka kvinnor, jag sänder all min styrka till dem och jag kan inte beskriva hur tacksam jag är över den kamp och de risker de tagit för kvinnorna.

Saudiarabien är det sista landet i världen där kvinnor genom lag inte tillåtits att köra bil och det landet har mycket kvar att komma i kapp med, det är under all kritik. Att vi i världen kan godkänna detta 2018 är ofattbart. Jag hoppas att den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman gör en stor insats och att hans program för att modernisera vissa aspekter av det saudiska samhället till 2030 kommer förändra kvinnors rätt. Att lagen om att kvinnor måste ha en manlig förmyndare kvarstår dock!!

3 comments
  • Heja kvinnorna i Saudi!!! Och tack för att du är en del av kampen.

  • Vilken kvinna du är, vilken styrka! Du kämpar inte bara för dig själv utan även för oss andra kvinnor. Imponerande, fler skulle vara som dig❤️

    • Tack fina, jag vill insteg stå själv på toppen, jag vill ha massa underbara kvinnor med mig på vägen!

Leave a Reply

Emelie Walles AB