Mordförsök utanför vår förskola -Vad händer med vårt Malmö?

150 150 emeliewalles

Mitt Malmö, mitt vackra Malmö som jag vuxit upp i, vad har hänt?

Under dessa 35 år har Malmö förändrats, mycket till det positiva, men också till det negativa. Jag vägrar att acceptera att Malmö är vad det är idag, vi måste göra något och det är nu!!

När jag ikväll sitter på min sons föräldramöte så går vi från att prata om fruktstunder till mordförsöket som skedde precis utanför förskolan förra veckan till föräldrars oro kring hur pedagogerna ska agera vid skottlossning när de är ute med våra barn. Utan att tänka på hur galen situationen egentligen är,  att vi pratar om säkerhetsrutiner vid skottlossning på eventuella lekplatser,  så slår det mig  plötsligt att det nästan är normaliserat läget vi har hamnat i. Hur kunde vi låta det gå så långt, vart gick det fel?

Vår äldsta son är 14 år och jag kan inte minnas att jag ens tänkte tanken på skottlossnings-rutiner när han gick på förskolan, det har gått snabbt. Otäckt snabbt!

Vi pratar inte längre om mordförsöket som en situation som är unik och skrämmande,  vi pratar om vår verklighet och vad vi ska göra nästa gång det händer. Vi pratar om att en visselpipa kanske är det effektivaste för att barnen ska veta att det är nödläge och måste ta sig till pedagogerna eller vad är det som egentligen är den effektivaste och säkraste metoden att larma till våra barn att nu är det nödläge.

Jag fick kalla kårar genom hela kroppen, jag kan inte acceptera detta längre, jag känner mig maktlös, vädjande, vad kan jag göra?

Vad kan jag som medborgare i detta land göra för att påverka klimatet i Malmö och i Sverige. Jag kan inte acceptera längre att det gått så långt att vi börjat prata om skottlossningar på lekplatser och mordförsök utanför grindarna till förskolan. Jag vill inte behöva höra en enda förälder oroa sig över skottlossning på ett föräldramöte, jag vill prata om barnens utveckling, läroplanen, fruktstunder, utflykter och annat som rör våra barn absolut inte skottlossningar, vapen och mordförsök.

Jag är genuint ledsen, det känns nästan overkligt, är detta vårt samhälle våra barn ska växa upp i?

img_6049-1.jpg

2 comments
  • Jag förstår din oro. Malmö var inte en sådan “hemsk” stad när jag flyttade hit för 20 år sedan.
    Vi bor på Kroksbäck och här händer sjuka saker och jag är livrädd att mina barn ska råka vara på fel plats vid fel tillfälle och bli träffade av ett skott när gängen på gatan börjar skjuta vilt omkring sig. Jag är rädd om mitt liv och min familjs liv. Vi har fått en kula genom vår balkong. I början av sommaren sköts det mitt på eftermiddagen, en stund efter jag hade kommit hem med barnen bland lekande barn och en massa folk ute.
    Vi har haft kallblodiga mord på bussgatan och ett vid en förskola i vårt område där vi går dagligen.
    Så ja vad händer i Malmö. Det är helt sjukt. Och vad kan vi göra åt det? Ingen aning.

Leave a Reply

Emelie Walles AB