NÄR SKILSMÄSSAN ÄR ETT FAKTUM

150 150 emeliewalles

I samarbete med Lavendla

Som ingen av er har missat så valde jag och Simon att skilja oss i somras. En skilsmässa som var väldigt odramatisk. Vi hade den stora turen att vara goda vänner under tiden vi separerade, även idag ses vi som vänner och umgås både med och utan barn.

Jag är tacksam över att vi har löst vår skilsmässa utan några konflikter och sura miner. Trots att vi som vänner löste allt så uppstår det självklart många frågor kring en skilsmässa. 

Bland annat så kan många frågor dyka upp i samband med en bodelning. Vad är en bodelning och vilka regler gäller? Hur går en bodelning till och vad händer om man är oense? Vad ska egentligen bodelas?

Vi hade inga problem att dela upp vårt, vi har alltid varit väldigt lika i hur vi ser på saker och ting. Vi har alltid haft en klar bild över hur vi ska dela upp saker mellan oss.

Men det är inte alltid det är så och ibland kan det vara skönt att ta hjälp för att känna att allt går rätt till.

En bodelning innebär att makars eller sambors ”bo” delas upp lika. Vad som ska delas och inte skiljer sig åt beroende på förhållandetyp. I en skilsmässa är utgångspunkten att all egendom delas och i en samboseparation är utgångspunkten att gemensam anskaffad bostad och det inuti (bohag) delas. Det går att undvika vissa bodelningsregler genom att avtala bort dem, men det är inte möjligt att avtala bort alla regler eftersom vissa syftar till att skydda makar eller sambor från orimliga och orättvisa resultat.

Är du i en liknande situation så kan jag varmt rekommendera Lavendla där finns mycket information att läsa och om du vill läsa mer om just bodelning så kan du göra det här. Där finns en hjälpfull guide när man ska gå igenom en separation/bodelning. 

Emelie Walles AB