Är det värt att byta elavtal?

150 150 emeliewalles

Du bör alltid jämföra olika elbolag för att få det avtal som passar dig bäst, om inte annat så för att slippa betala för mycket. Visste du att om du inte aktivt letar ett bra avtal får du ett så kallat avtalspris, som är den absolut dyraste varianten? Det finns alltför många roliga saker att spendera pengar på för att inte slösa dem på elräkningen, så börja jämföra elavtal Hisingen redan idag – det tar bara några minuter!

Hur går man tillväga för att byta elavtal?

Det är mycket enkelt att byta elavtal. Börja med att kontrollera att din nuvarande bindningstid gått ut för att undvika onödiga straffavgifter. Om du för närvarande har ett fast pris brukar bindningstiden ligga mellan 1-3 år, och du kommer garanterat att få betala någon typ av brytavgift om du skriver på för någon annan innan tiden har gått ut.

Hitta sedan en leverantör som ger dig ett erbjudande som passar dina behov och din förbrukning. Tänk noga efter om du vill ha priset: 

  • fast – vilket innebär att du alltid betalar detsamma för varje kWh under hela perioden ditt avtal sträcker sig över. Det kan vara lite dyrare i längden, men det är ett tryggt alternativ som passar bra i synnerhet om din förbrukning är hög eller om din ekonomi kan få svårt att hantera eventuella prishöjningar. 
  • rörligt – vilket innebär att priset per kWh styrs av utvecklingen på elbörsen. Detta är oftast det billigare alternativet över tid, men kom ihåg att ingen kan garantera hur elpriset kommer att se ut i framtiden. När du tecknar ett avtal med ett rörligt pris ska det helst ha en kort bindningstid och likaså en kort uppsägningstid. Avtal med rörliga priser har vanligtvis en kort eller ingen bindningstid, men uppsägningstiden kan variera mellan 14 dagar upp till ett år.
  • mixat – vilket innebär att halva din förbrukning är bunden till ett fast pris och den andra halvan till ett rörligt. För många känns det som ett bra alternativ när man inte riktigt kan bestämma sig mellan de andra två, eller när man vill prova sig fram.

Sedan är det bra att ha den senaste aktuella elräkningen till hands, för där finns uppgifter som den nya leverantören kommer att be dig om. 

Sist men inte minst måste du säga upp ditt nuvarande avtal, titta på deras hemsida för att se hur du bör gå tillväga. Oavsett om du fyller i ett formulär på deras sajt, skickar ett mail eller ringer dem för att säga upp det muntligt ska du få en skriftlig bekräftelse på detta. Den rekommenderar vi att du sparar, och du kan även använda den för att meddela din nya leverantör när de ska koppla på ditt nya abonnemang.

Svårare än så är det inte, och nu kan du börja spara pengar!

Emelie Walles AB